Blijvend afvallen door bewust eten

Eet jij bewust, echt met volle aandacht? Neem jij de tijd om te eten? Proef jij de smaken en de structuur van alles wat je eet? Veel mensen eten onbewust en hebben daardoor geen controle over hun eetgedrag. Ze eten te veel, te vaak en ongezond. Als je onbewust eet, sta je er niet bij stil en besef je niet wat je doet. Je propt onbewust een hele zak chips naar binnen of eet tot je buikpijn krijgt. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Wanneer je echter bewust eet heb je meer aandacht voor het nu. Je eet vaak gezonder en geniet er meer van. Je eet niet uit emotie, maar om je lichaam te voeden. Mensen die bewust eten hebben vaak een gezondere leefstijl en zijn beter in contact met hun lichaam.

Hoe vergroot je je bewustzijn?

Het vergroten van je bewustzijn is niet moeilijk. Volg de onderstaande stappen om je bewustzijn te vergroten.

Word je bewust van je lichaam.
Vergroot het contact met je lichaam door je naar binnen te keren. Ga in een rustige omgeving zitten en sluit je ogen. Focus je nu op je voeten. Wat voel je? Spanning? Of juist een ontspannend gevoel? Ga nu door naar je onderbenen, je bovenbenen, je buik, borst, schouders, nek en hoofd. Stop bij elk lichaamsonderdeel en ervaar je op de fysieke sensaties die ervaart.

Word je bewust van je emoties.
Ga weer zitten in een rustige omgeving. Sluit je ogen en richt je aandacht op je hart en je gedachten. Welke emoties komen er in je op? Probeer niet te oordelen, observeer ze, accepteer ze en laat ze tot slot weer voorbijgaan.

Word je bewust van je eetgedrag.
Zoek een rustige omgeving op en sluit je ogen. Ga vervolgens elk eetmoment na die jij op een dag neemt. Begin bij het ontbijt, je tussendoortje, je lunch en ga zo verder. Op welke momenten eet je onbewust? Grijp jij bijvoorbeeld s’avonds naar ongezonde snacks? Of zijn jouw hoofdmaaltijden te groot? Houd de volgende dag een eetdagboek bij. Noteer precies wat en hoeveel je eet/drinkt. Schrijf ook de situatie op, hoe je je voelt en of je het bewust of onbewust at.