De invloed van soja op de hormonale balans

Soja en hormonen

Sojabonen bevatten van nature isoflavonen, welke vaak worden aangeduid als fyto-oestrogenen omdat ze een chemische structuur hebben die vergelijkbaar is met het menselijke hormoon oestrogeen. Er wordt vaak gedacht dat isoflavonen oestrogeenachtige effecten op ons lichaam hebben. Zo zouden vrouwen vaker last hebben van overgangsklachten en de kans op borstkanker zou worden vergroot. Ook bij mannen zou soja de productie van testosteron negatief beïnvloeden, en het risico op prostaatkanker verhogen.

Uit onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is. Het enige onderzoek dat heeft bewezen dat isoflavonen een schadelijk effect op onze gezondheid hebben werd uitgevoerd door het toedienen van pure isoflavonen en hoge doseringen bij proefdieren. Het is echter bewezen dat dieren isoflavonen op een andere en veel efficiëntere manier verteren dan mensen. Dit onderzoek kan dus niet worden vergeleken met het effect van isoflavonen op mensen.

Bovendien kan het gebruik van hoge doseringen pure isoflavonen niet worden vergeleken met het consumeren van isoflavonen uit sojaproducten. Deze bevatten namelijk lagere hoeveelheden en tientallen andere voedingsstoffen waardoor de opname van isoflavonen wordt beperkt. Uitvoerig onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, het wereldfonds voor kankeronderzoek en de WHO concluderen tot slot allemaal dat sojaproducten als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet veilig zijn.

Soja en de schildklierfunctie

Het gebruik van soja is ook in verband gebracht met het verstoren van de schildklierfunctie. Zo zou het de schildklier kunnen vergroten (struma), de schildklierfunctie kunnen onderdrukken en de ziekte van Hashimoto kunnen veroorzaken. Uit een meta-analyse (beoordeling van meerdere onderzoeken) is gebleken dat er geen schadelijk effect is van de consumptie van sojaproducten bij gezonde mensen met een normaal functionerende schildklier. Echter kan soja wel de opname van het schildkliermedicijn levothyroxine belemmeren, zoals veel kruiden, medicatie, vezels en calciumsupplementen. Om deze reden wordt thyroxinemedicatie altijd geadviseerd om op een lege maag in te nemen.

De inname van sojaproducten bij mensen met een jodiumtekort kan vanwege de goïtrogene werking van soja de opname van jodium verstoren. Door het gebruik van extra jodium kan het effect teniet worden gedaan.

Soja en kanker

Soja wordt ook vaak in verband gebracht met een vergroot risico op borst- en prostaatkanker. Zo zouden de fyto-oestrogenen (isoflavonen) die gevonden worden in soja de groei van tumoren

stimuleren. Dit is echter alleen bewezen bij het toedienen van hoge doseringen isoflavonen bij proefdieren. De mens neemt deze isoflavonen echter anders op in het lichaam. Zo stijgt het isoflavoongehalte bij muizen in het bloed gemiddeld 20 tot 150 zo snel als bij de mens! Uit meerdere onderzoeken is zelfs gebleken dat een dagelijkse sojaconsumptie bijdraagt aan het voorkomen van borst- en prostaatkanker.

Bronnen

  • https://nutritionfacts.org/video/is-soy-healthy-for-breast-cancer- survivors/
  • https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-soy-foods-in-prostate- cancer-prevention-and-treatment/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29300347
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29300347