
18 feb De vicieuze dieetcirkel
Afvallen en diëten zijn in ons kikkerlandje al jaren hot en happening. De ene dieethype is nog niet voorbij, of het nieuwste dieet staat alweer op de stoep. Er lijkt maar geen einde aan te komen. We kennen allemaal wel de crashdiëten waarbij je soms slechts 500 calorieën per dag mag eten. En de shakes, repen, superfoods en voedingssupplementen vliegen als warme broodjes over de toonbanken. Over het algemeen leveren diëten echter geen blijvend resultaat: wanneer je ermee stopt en weer gewoon gaat eten komen de kilo’s die eraf waren meestal net zo hard weer terug. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?
Het leed dat diëten heet
Het begin van een dieet – de eerste week – loopt vaak soepel. We starten, uiteraard op maandag, met het dieet en zijn trots op onszelf omdat we het tot nu toe best goed volhouden. Maar de kans is groot dat we tijdens het volgen van het dieet in moeilijke situaties terechtkomen. Je hebt een feestje van je broer of zus, hebben stress op het werk en daardoor geen tijd om te eten, of er gebeurt iets waardoor het dieet lastig is vol te houden. Het gevolg: we denken ‘ach wat maakt het uit’ en houden ons even niet meer aan die strikte dieetregels. Zo’n tegenslag is moeilijk te vermijden omdat we het allemaal druk hebben en ons hoofd er hierdoor niet altijd bij kunnen houden. Wanneer je zo’n tegenslag hebt meegemaakt is de kans groot dat je tot het oordeel komt dat het je eigen schuld is. ‘Had ik maar meer discipline getoond, had ik maar iets gezonds van thuis meegenomen, had ik maar niet bij de Mac Donalds gaan eten.’ Maar – let op! – het is zeer waarschijnlijk dat het niet fout ging vanwege jou, maar vanwege het dieet! Als je dieet geen ruimte laat voor drukke dagen, feestjes en onverwachte momenten, kun je je handen in het vuur steken dat er niets van terechtkomt. Maar de meeste mensen zijn er van overtuigd dat het door zichzelf komt. Ze zijn ervan overtuigd dat het hen de volgende keer wel gaat lukken. En zo beginnen ze weer vol goede moed aan het volgende dieet.
De dieetcirkel is rond:
1. Je besluit om op dieet te gaan
2. De eerste weken gaan je voor de wind en je boekt succes
3. Het gaat fout
4. Je geeft jezelf de schuld
5. Je begint aan een nieuw dieet
Drie keer raden wie het meest gebaat is bij het feit dat de meeste diëters steeds weer een gok wagen met een nieuw dieet? Juist, de dieetindustrie! Als diëten écht zouden werken, zou je ze maar één keer hoeven te volgen. Maar het feit dat diëten in 98% van de gevallen mislukken, betekent meer geld voor de dieetindustrie. 98%! Stel dat ik je zou vertellen dat er een nieuwe auto op de markt is gekomen, maar dat 98% van de auto’s na 100 kilometer te hebben gereden zou stoppen met rijden. Zou je overwegen om die auto te kopen? Dacht het niet!
“De dieetindustrie is de enige winstgevende branche ter wereld met een mislukkingspercentage van 98%.” Federal Trade Commission
Lijnen is een korte termijn opoffering zonder beloning
De meeste mensen hebben bij diëten de volgende gedachte: ‘Ik ga gedurende deze periode heel gezond eten tot ik mijn overtollige gewicht ben kwijtgeraakt’. Wanneer ze vervolgens die kilo’s kwijt zijn, is het strenge lijnen voorbij en gaan we weer eten zoals tevoren. De focus ligt dus op gewichtsverlies en je staat dagelijks op de weegschaal om te kijken of je al vooruitgang hebt geboekt. Wanneer je je voor een paar dagen of zelfs weken goed aan het dieet hebt gehouden en ziet dat je bent afgevallen word je onmiddellijk beloont door dat lagere getal op je weegschaal. Dit is echter geen goede methode voor gewichtsverlies op lange termijn. Je moet namelijk niet je humeur laten afhangen van een getalletje op de weegschaal. Wellicht voel je je voor korte tijd fantastisch, maar hoe ga je je voelen als je bent gestopt met het dieet en je wellicht een paar kilo’s bent aangekomen?
Om blijvend gewichtsverlies te bereiken moet je denken aan de lange termijn. En daarmee bedoel ik de rest van je leven! Blijvend gewichtsverlies bereik je niet in een paar dagen of weken. Het is een marathon en geen sprintje.