Herstel je vetzuurbalans

In de jaren ’80 werd ons geleerd zo min mogelijk vet te eten. Er werd gedacht dat het slecht voor ons was en sindsdien werd er massaal vetarm gegeten. Zelfs vandaag de dag denken veel mensen dat we dik worden door volvette producten te eten. Dit is onjuist! Onverzadigde vetten zijn goed voor ons en we worden er niet dik van. Ons lichaam heeft juist goede vetten nodig.

Wat is omega 3?

Omega 3 is een onverzadigde groep vetzuren die zorgt dat je cholesterolgehalte in balans blijft, ook verkleint het de kans op hart- en vaatziektes en depressie. Omega 3 is ook goed voor je ogen en hersenstofwisseling. Je lichaam heeft Omega 3 nodig en ervaart vaak een tekort. Het is daarom belangrijk dat het vetzuur voldoende aanwezig is en tekorten worden aangevuld. Omega 3 behoort tot de goede vetten.

Wat is omega 6?

Omega 6 is ook belangrijk voor ons lichaam maar staat eigenlijk niet zo goed bekend. Omega 6 bevat de slechte vetten, beter bekend als transvetten. We krijgen dagelijks teveel omega 6 binnen doordat het in veel bewerkt en verpakt voedsel zit, bijvoorbeeld in koekjes, chips en zonnebloemolie. Teveel omega 6 zorgt voor een grote kans op ontstekingen en hart- en vaatziekten. Eet dus zo min mogelijk bewerkt voedsel.

De juiste verhouding

Vroeger, vele jaren geleden kreeg de mens een gelijke hoeveelheid omega 3 en omega 6 binnen 1:1, hier is ons lichaam op gebouwd. Inmiddels krijgen we in verhouding teveel omega 6 binnen en te weinig omega 3. De verhouding ligt nu op 15:1 en zelfs hoger! Zo moet ons lichaam 15 keer meer omega 6 dan omega 3 afbreken.

Zijn je vetzuren niet in balans kan dit voor gezondheidsklachten zorgen die op langere termijn chronisch kunnen worden. Denk hierbij aan ontstekingen, allergieën, niet kunnen afvallen, concentratieproblemen, vermoeidheidsklachten, regelmatig ziek zijn en niet lekker in je vel zitten.

Balans

Herken jij je in bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk te letten op je Omega 3 inname. Omega 3 zit in vette vis, spinazie, noten, zaden en amandelen, avocado en olijfolie. Je kunt het ook preventief nemen in de vorm van een supplement. Tegenwoordig is het een mooi streven de verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 te krijgen in 5:1.

Door verandering in je eetpatroon en/of de toevoeging van een supplement zorg je ervoor dat de disbalans in vetzuren hersteld. Je merkt dan dat je meer energie hebt, je bloedsuikerspiegel stabiel is, weer helder kunt denken en geen last meer hebt van snaaien of eetbuien.

Visolie

Wij bevelen Visolie Forte van Vitakruid aan onze cliënten aan. Je kunt deze visolie bij ons bestellen met 15% korting, het wordt dan vaak de volgende dag bij je thuis bezorgd.

Wil je voordat je start met suppletie weten hoe het gesteld is met je vitaminen en mineralen waarden? Dan is de bloedtest die wij aanbieden wellicht iets voor jou. Stuur ons een berichtje voor meer informatie.

Bronvermelding

Hormoon- en gewichtsexpert Francisca van den Berg