

Hoe staat het gesteld met jouw slaappatroon? Ga jij slapen, en wordt je wakker op vaste tijdstippen of word jij ́s ochtends vaak moe en futloos wakker, terwijl je wel 8 uur hebt doorgeslapen? Slaap is het belangrijkste bioritme van de mens. Je bioritme – de biologische klok die jouw slaappatroon regelt – bepaalt hoe jij je elke dag voelt.
De reden waarom we slapen is nog steeds een raadsel. Vrijwel alle ontdekkingen die met behulp van slaaponderzoek worden gedaan zijn gerelateerd aan slaaptekort. Als je iemand dwingt om wakker te blijven, verschijnen al snel de eerste symptomen: versuftheid, een minder goede coördinatie, verwarring en fysieke vermoeidheid. Als iemand langer dan 24 uur gedwongen wordt om wakker te blijven, worden de symptomen ernstig en leiden ze o.a. tot hallucinaties.
Uit onderzoek is gebleken dat ruim een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Vaak is er moeite met aan in slaap komen, doorslapen, of te vroeg wakker worden. Maar wat staat een goede nachtrust in de weg?
-Werk mee naar huis nemen
-Angstgevoelens
-S’avonds laat eten
-Ziekte
-Bepaalde medicatie
-Te veel geluiden/licht in de slaapkamer
-Naar de wc moeten om te plassen
-Onregelmatige gewoonten
-Opgehoopte stress
Slaapproblemen hebben een grote invloed op onze hormoonbalans. Een gevolg hiervan is dat je honger krijgt en geen controle hebt over wat je eet. Het normale ritme van leptine, ghreline en cortisol wordt verstoord. Daarnaast kan een slaaptekort leiden tot prikkelbaarheid en depressieve gedachten, die weer leiden tot overmatig en ongezond eten om je beter te voelen.