Het effect van beweging op het brein

Kom in beweging!

Wist jij dat beweging veel meer positieve effecten heeft dan alleen het verliezen van gewicht? Wanneer je lichamelijk vaak actief bent, dan is dat goed voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, hebben bijvoorbeeld een kleinere kans om een hartaandoening, beroerte en bepaalde vormen van kanker te krijgen. Het blijkt dat beweging zelfs beter is voor je hart- en bloedvaten dan het gebruik van medicatie! Als dat nog niet genoeg is helpt beweging ook om een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en diabetes type 2 te voorkomen. Verder verbetert het de spijsvertering na een maaltijd, krijg je er sterkere botten van en verklein je de kans op osteoporose. En het belangrijkste? Mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, leven langer dan mensen die dat niet doen!

Beweging en het brein

Dat beweging goed voor je lichamelijke gezondheid is moge nu wel duidelijk zijn. Maar wist je ook dat beweging ten goede kan komen aan je psychische gezondheid? Wellicht heb je het zelf wel eens ondervonden: dat bevredigende gevoel wanneer je de sportschool uitloopt na een krachtige work- out of na het hardlopen. Daar blijkt wel wat in te zitten: mensen die regelmatig bewegen, worden minder snel depressief dan mensen die de hele dag zitten: het verbetert je humeur. Dit komt omdat er door het sporten in je hersenen bepaalde chemische stofjes (neurotransmitters en endorfines) vrijkomen die je een goed gevoel geven.

Daarnaast leidt beweging af van negatieve gedachten en ervaringen. Wanneer we verdriet hebben of ons zorgen maken is het misschien aantrekkelijk om een biertje of een wijntje te nemen. Maar het is beter een wandeling te maken of een paar kilometer hard te lopen. Daar kikker je écht van op!