

Tofu, miso, tempeh, edamame – soja is er in allerlei vormen en bewerkingen. Er wordt vaak over soja gesuggereerd dat het ongezond is. Zo zou het bepaalde oestrogenen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Ook zou het de kans op borstkanker bij vrouwen verhogen, alsmede prostaatkanker bij mannen. Maar wat is soja nou eigenlijk? En zijn deze claims bewezen door wetenschappelijk onderzoek?
Soja is een soort peulvrucht dat stamt uit Azië. Soja is er in twee soorten: gefermenteerd en niet gefermenteerd. Gefermenteerde soja zijn een proces ondergaan waarbij schimmels, bacteriën en gisten worden gebruikt om o.a. de smaak, verteerbaarheid, houdbaarheid en de voedingswaarde van het product te veranderen. Denk aan: tempeh, miso, sojasaus en sojayoghurt. Niet gefermenteerde soja behoudt de natuurlijke eigenschappen, zoals: sojadrink en tofu. In vleesvervangers worden vaak niet gefermenteerde sojabonen verwerkt.
Soja is extreem rijk aan voedingsstoffen. Een schaaltje edamame bevat bijvoorbeeld 189 calorieën, 11,5 gram koolhydraten, 16,9 gram eiwit, 8,1 gram vetten (grotendeels onverzadigd), 8,1 gram vezels, vitamine C, vitamine K, thiamine, riboflavine, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, mangaan en koper. Daarnaast biedt soja een goed opneembare bron van eiwitten, dus past het perfect in een plantaardig dieet.