Je hersenen zijn de sleutel tot afvallen

Het is geen wereldnieuws: als je af wilt vallen, moet je minder eten en/of meer bewegen. Combineer beide en je hebt een onuitputtelijke voorraad aan diëten. Over het algemeen leveren diëten echter geen blijvend resultaat: wanneer je ermee stopt en weer gewoon gaat eten komen de kilo’s die eraf waren er meestal net zo hard weer aan. Hoe komt dat?

De meest voornaamste reden heeft ermee te maken dat diëten geen rekening houden met andere factoren die invloed kunnen hebben op je gewicht, zoals hormonen, darmbacteriën, stress, en je slaappatroon. Daarnaast eten mensen om meer redenen dan alléén het voeden van hun lichaam. Uit troost, stress, als beloning, of om samen iets te vieren bijvoorbeeld. Met een dieet pas je tijdelijk je eetgedrag aan. Maar daarmee los je het onderliggende probleem waardoor jij te zwaar bent geworden niet op.

Succesvol afvallen

Als je wilt afvallen, kom je voor een keuze te staan. Je kunt een dieet gaan volgen óf je kiest voor een andere weg. Het volgen van een dieet gebeurt vaak vanuit de verkeerde soort motivatie. Je wilt graag binnen korte tijd een bepaalde hoeveelheid kilo’s verliezen door jezelf allerlei voedingsmiddelen te ontzeggen.

Afvallen wordt alleen een succes als het je voldoening geeft. Als je de verstoorde hongersignalen van het lichaam weer in balans brengt, verandert je drang om te eten. Als je erop vertrouwt dat je lichaam weet wat je nodig hebt, zal het voor je zorgen in plaats van terugvechten. Het gaat erom dat je de connectie tussen lichaam en geest herstelt.

Bewustwording

De sleutel tot verandering is bewustwording. We zijn namelijk allemaal geconditioneerd om ons lichaam schade toe te brengen door onbewust te veel en te vaak te eten, de controle over onze eetlust te verliezen, te kiezen voor steeds grotere porties en eten om emotionele redenen. Al deze obstakels vinden hun oorsprong in je hersenen. Kennis over gezonde voeding bestaat al jaren, maar wat ontbreekt is het antwoord op de vraag hóe je moet veranderen.

Eten, gewicht en honger

Honger is één van de krachtigste chemische boodschappen die het lichaam naar de hersenen stuurt. Het zou niet moeten gebeuren dat iemand na het eten van een maaltijd nog steeds honger heeft. Of dat één snack leidt tot meer snacken. Helaas ervaren miljoenen mensen dit dagelijks. Dit betekent dat je een hongergevoel kunt hebben terwijl je lichaam geen voedsel nodig heeft. De hongersignalen van je lichaam zijn uit balans.

Als je merkt dat je te vaak en te veel eet, moet je iets aan dit hongergevoel doen. Als je eet gaat het niet alleen om je lichaam voeden of vullen, maar ook om je zelfbeeld, gewoonten, conditionering en herinneringen. De geest is de sleutel tot gewichtsverlies, en als de geest voldaan is, verlangt het lichaam niet meer naar te veel voedsel. Voldaan zijn kan niet alleen door voedsel worden bereikt. Je moet ook de volgende dingen voeden:

  • Het lichaam met gezonde voeding
  • Het hart met vreugde, compassie en liefde
  • De geest met kennis
  • De ziel met betekenis en zelfbewustzijn

Het klinkt als een paradox, maar om gewicht te verliezen moet je je lichaam vullen. Als je jezelf vult met andere vormen van voldoening, zal voedsel geen probleem meer zijn.

Waarom eten we te veel?

Eten is een natuurlijke manier om je gelukkig te voelen. Overeten is dat niet. Wanneer we te veel en te vaak eten bevinden we ons tussen bevrediging op de korte termijn (een hele reep chocolade) en pijn op de lange termijn (de vele nadelen van jarenlang overgewicht hebben).

Maar waarom verandert normaal eten nu in overeten? Het eenvoudige antwoord: een gebrek aan bevrediging. Je gaat te veel eten ter compensatie van een gebrek aan iets anders. Bijvoorbeeld:

  • Een gebrek aan liefde
  • Een gebrek aan erkenning
  • Een gebrek aan waardering
  • Een gebrek aan veiligheid

Als je genoeg liefde, erkenning, waardering en veiligheid ervaart is voedsel gewoon één van de vele geneugten van het leven. Maar talloze mensen eten te veel ter compensatie van wat ze werkelijk willen. Maar als je geen vervulling en voldaanheid ervaart, kan voeding je nooit voorzien van wat er ontbreekt in je leven.